Magyar Honved №5 2019

Пожертвовать на пополнение библиотеки 10 руб.

Год / месяц: 2019/5

Скачать журнал
GoggleDrive
ЯндексДиск

Номер: 5

Страниц: 64

Язык: Magyar

Формат: PDF

Размер: 54 MB

Magyar Honved - Официальный журнал министерства обороны Венгрии

Innentől nincs fék

A szárazföldi telepítésű, közép- és rövid hatótávolságú nukleáris fegyverek felszámolásáról szóló INF-szerződés 32 év után, idén augusztus elején érvényét veszti, miután a Trump-adminisztráció 2019. február elsején felmondta azt. Mindez valószínűleg rövid távon orosz katonai előnyöket hoz, ugyanakkor egy kiújuló fegyverkezési verseny senkinek sem érdeke. Ha ez mégis bekövetkezne, annak egyértelműen az Egyesült Államok lesz az esélyese.

Radar

Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett az amerikai MD Helicopters új könnyű támadóhelikopteréről, Románia tervezett gépkarabély-beszerzéséről, illetve az Albániának adományozott három használt, de nagyjavított amerikai UH–60 Black Hawk taktikai közepes szállítóhelikopterről is olvashatnak.

Missziós hírek

A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a balti légtérrendészeti szolgálatra indulók kecskeméti búcsúztatásáról, a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj által szervezett többnemzeti gyakorlatról, illetve arról, hogy féléves külszolgálati idejük leteltével NATO-medált kaptak a KFOR főparancsnokságán egyéni beosztásban szolgáló magyar katonák.

SEREGSZEMLE

Gyorsabban, hatékonyabban

Tíz járőrautóval, két dupla fülkés, akár több tonnás hatástalanított bombák szállítására is alkalmas tehergépkocsival, valamint a munkavégzést biztonságosabbá tevő eszközökkel, védőruházatokkal gazdagodtak a tűzszerészek. A felszereléseket, járműveket Benkő Tibor honvédelmi miniszter adta át az állománynak.

Légi tűzerő

Rotorzaj és a gépágyúlövedékek becsapódásának hangja jelezte, hogy az MH 86. Szolnok Helikopterbázis hajózói hosszú idő után újra éleslövészetet hajtanak végre a nemrégiben visszaérkezett Mi–24-es harci helikoptereikkel a kőröshegyi lőtéren.

Áprilisban történt

A Vigorous Warrior elnevezésű nemzetközi egészségügyi rendszergyakorlatról, a mélységi felderítők ejtőernyős kiképzéséről, a Nyíregyházi Egyetemen tartott honvédelmi miniszteri előadásról, illetve a regionális vezérkari főnöki találkozón történtekről is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Visszakézből

Több hónapos felkészülés után hajtott végre nagyszabású, éleslövészettel egybekötött komplex harcászati gyakorlatot az MH 25. Klapka György Lövészdandár. A Sárkányharag 2019 fő célja az országvédelmi képességgel összefüggő ismeretek felfrissítése volt.

A város köszönete

A Debrecen város érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként Pro Urbe-díjat vehetett át Ruszin Romulusz dandártábornok, a HM miniszteri titkárság vezetője, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár korábbi parancsnoka.

Élenjárók

Eredményesen teljesítették tíz modulból álló felkészítésük kétharmadát a Hajdú-Bihar megyében tavaly év végén önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatot vállalt katonák. A kiképzési és szolgálati feladataik ellátása mellett ugyanakkor aktív résztvevői a különböző ünnepi megemlékezéseknek, kulturális rendezvényeknek is, dalárdát és közelharccsoportot alapítottak, sportolóikat a megye legjobbjai közt jegyzik.

Velünk együtt öregedtek

Magyarországon 45 évvel ezelőtt állították hadrendbe az An–26-os szállító repülőgépeket, melyek megörökölték az előd Li–2-es becenevét, a Tevét. A típust emellett az Ordító Egér elnevezéssel is illették – ezt a sajátos motorzaja miatt érdemelte ki. Az An–26-osok egykori üzemeltetői, hajózók és műszakiak 2019 tavaszán ismét összegyűltek, hogy felelevenítsék a múlt emlékeit.

HADITECHNIKA

Áthidaló megoldás

A harcjárművek tömegének növekedésével a hídvető járműveknek is lépést kell tartaniuk. Az Amerikai Egyesült Államok hadserege és tengerészgyalogsága – ha minden jó megy – hamarosan egy vadonatúj hadihíd-hordozó lánctalpassal gazdagodik.

HÁTORSZÁG

Buda ismét szabad!

1849 májusa mérföldkő volt a magyar szabadságharc történetében: 170 évvel ezelőtt a honvédsereg – a tavaszi hadjárat sikereit megkoronázva – 17 nap ostrom után visszahódította a császári erőktől Pest-Budát, s szinte a teljes országot felszabadította.

A sárkányfogak földjén

Németország nyugati határán közvetlenül a második világháború előtt kapott új lendületet a Siegfried-vonal nevű védelmi rendszer építése, melyről szinte azonnal született egy angol katonanóta. A dal szerint gatyák fognak majd száradni a védműveken. Igaz, hogy hat évet kellett várni, de végül sor kerülhetett a teregetésre…

Kettős siker

A Budapesti Honvéd Sportegyesület női és férfi párbajtőr csapata is megnyerte a Magyar Kupát. A versenysorozaton elért győzelemről és a további célokról Dancsházy-Nagy Tamással, a párbajtőrözők vezetőedzőjével beszélgettünk.

Ezüstös ifjú

A debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium első évfolyamos növendéke, Zilai Zétény a közelmúltban megrendezett 16. kempo világbajnokságon és utánpótlás világkupán a második helyen zárt. Kiváló szereplése nem minden előzmény nélküli, hiszen tavaly Európa-bajnoki címet szerzett korcsoportjában.

Eredményes kezdet

Óriási sikerrel zárult a Honvédelmi Sportszövetség idei első negyedéves, az iskolákban folyó honvédelmi nevelést segítő pályázata. A támogatások felhasználásával szervezett tematikus napokon, túrákon, osztálykirándulásokon kilencvenkilenc tanintézmény több mint tízezer diákja vett részt. A programok szervezését, lebonyolítását a Magyar Honvédség is segítette.

Közérdekű

Összeállításunkban közöljük a 2019. március 21. és április 15. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá arról, hogy megjelent „A kultúra szolgálatában” című könyv, melynek lapjain a honvédségen belüli kulturális élet elmúlt százhúsz esztendeje, vagyis az Országos Tiszti Tudományos és Kaszinó Egyesület megalakulása óta eltelt időszak története elevenedik meg.

Всего комментариев: 0
avatar